Defensieweb wiki
Advertisement
Edo period Wakizashi

Wakizashi stijl zwaard, Edo periode, 19e eeuw

Een wakizashi (Japans: 脇差) is een traditioneel Japans zwaard met een shoto lemmet dat meestal tussen 30 en 60 cm lang is.

Dit Japans zwaard lijkt sterk op de katana, hoewel korter. De wakizashi is langer dan de kodachi. De wakizashi werd gewoonlijk samen met de katana gedragen door de samurai in het feodale Japan. Het samen dragen van de twee zwaarden wordt daisho genoemd, letterlijk "lang en smal" vertaald. "Dai" (lang) voor de katana en "sho" (kort) voor de wakizashi. De katana werd meestal het zwaard of het lange zwaard genoemd en de wakazashi het bijzwaard.De samoerai droegen verschillende types bijzwaarden en dolken bijvoorbeeld chiisa-gatana of yoroi-doshi en de term wakizashi had geen officiele lengte. In de " Muromachi periode" (1568 tot 1603) schreef de regering wetten uit waarin de lengte en de type zwaarden werd vastgelegd.

Het gebruik[]

Het gebruik van de wakizashi is voor het eerst gedocumenteerd in de 16e eeuw. De term "wakizashi" betekende eerst elk zwaard dat naast het hoofdzwaard gedragen werd. De betekenis veranderde later in een zwaard dat korter is dan het hoofdzwaard van de samoerai.

De wakizashi werd gebruikt als reserve wapen en om verslagen vijanden te onthoofden, en om Seppuku (rituele zelfmoord) te plegen. (hier werd soms ook de tantō, een dolk voor gebruikt) De grootmeester Miyamoto Musashi stond er om bekend om gelijktijd met katana en wakizashi te vechten.

De samoerai had de wakizashi altijd aan zijn zijde. Hij stand er mee op en ging er mee naar bed en sliep er mee onder zijn kussen. (een katana diende soms afgegeven te worden bij het binnengaan van een gebouw als blijk van vertrouwen)

Externe links[]

Advertisement