Defensieweb wiki
Advertisement
United States Airforce
Usairforce
Carrière
Eenheid: United States Airforce
Land: United States
Macht: Luchtmacht
Wapen:
Rol:
Actief:
Grootte:
Kazerne:
Afkorting:
Eervolle vermeldingen:
Motto:


De United States Air Force (afgekort tot USAF) is de Amerikaanse luchtmacht, het onderdeel van de Amerikaanse strijdkrachten dat verantwoordelijk is voor de oorlogsvoering in de lucht. De luchtmacht werd een afzonderlijk krijgsmachtonderdeel op 18 september 1947. Hiervoor was het een onderdeel van de landstrijdkrachten als aangeduid met United States Army Air Forces (afgekort tot USAAF).

taken[]

De taak van de luchtmacht was van meet af aan redelijk divers: luchtverdediging, nucleaire aanval, ondersteuning van landstrijdkrachten en strategisch luchttransport zijn enkele hiervan. Hiertoe was de USAF opgedeeld in verschillende onderdelen (commando's) waaronder ook speciale onderdelen voor de taken in Europa en Azië, namelijk de United States Air Forces in Europe en het United States Pacific Air Forces.

In Nederland was lange tijd een luchtverdedingssquadron gestationeerd te Soesterberg (32nd (Tactical) Fighter Squadron). Deze had tot taak het Nederlandse luchtruim te beschermen tegen indringers van het Warschau-pact. Dit was het enige squadron van de Amerikaanse luchtmacht dat onder operationeel bevel stond van een ander land. Met het eindigen van de koude oorlog werd dit squadron teruggetrokken en ontbonden.

Advertisement