Defensieweb wiki
Advertisement

Generaal Stanisław Władysław Maczek (Lwów, 31 maart 1892 - Edinburgh, 11 december 1994) was commandant van de Poolse 1ste Pantserdivisie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Stanislaw Maczek

Stanisław Maczek in 1944

Jeugd en de Eerste Wereldoorlog[]

Maczek bracht zijn jeugd door in de omgeving van Lwów, alwaar zijn vader rechter was, toen Polen nog opgedeeld was en Lwów tot het Oostenrijks-Hongaarse Rijk behoorde. Hij ging Pools en linguïstiek studeren aan de Universiteit van Lwów, terwijl hij clandestien lid was van Poolse paramilitaire organisaties. Tijdens zijn studie brak de Eerste Wereldoorlog uit en werd hij opgeroepen voor het Oostenrijkse leger. Hij diende als officier in een alpine-eenheid (op ski's) in de Dolomieten aan het Italiaanse front.

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog, toen Polen voor het eerst sinds 1793 weer een onafhankelijke staat werd, meldde Maczek zich aan bij het zojuist opgerichte Poolse leger. Hij maakte snel carrière, waarbij hij zich een voorstander toonde van moderne (bewegings)-oorlogvoering, met sterke pantserstrijdkrachten. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog was Maczek opgeklommen tot kolonel en voerde hij het bevel over de enige moderne tankbrigade die Polen had; de 10e Pantsercavaleriebrigade.

Polen 1939[]

Op 1 september 1939 viel nazi-Duitsland Polen op 3 fronten binnen: vanuit het westen, het noorden en het zuiden. Op 17 september 1939 viel de Sovjet-Unie ook vanuit het oosten binnen. Maczek's brigade, die gelegerd was bij Kraków, in het zuiden van Polen, wist het Duitse XVIII Korps enkele gevoelige nederlagen toe te brengen – bij een veldslag vernietigt de brigade 50 pantservoertuigen – en haar opmars te vertragen. Vrij snel kreeg Maczek het bevel om met zijn brigade uit te wijken naar Hongarije, de brigade levert succesvolle achterhoedegevechten en liet zich in haar geheel (nadat de tanks onklaar zijn gemaakt) interneren in Hongarije. Maczek's brigade is de enige Poolse militaire eenheid die geen enkele slag heeft verloren tijdens de Poolse campagne. Maczek was zelf zeer geliefd onder zijn manschappen: hij werd door hen Baca genoemd, een term uit het 'Góralski' (Pools bergdialect) hetgeen herder betekent. In Polen is hij nog steeds een bekende persoonijkheid.

Frankrijk 1940[]

Dankzij welwillendheid van de Hongaren en Roemenen konden bijna alle geïnterneerde Poolse soldaten vertrekken naar Frankrijk, alwaar de Poolse regering in ballingschap een nieuw Pools leger oprichtte, met Frans materieel. Maczek mocht opnieuw een tankbrigade oprichten, met dezelfde naam en grotendeels met dezelfde manschappen als zijn 10e Pantsercavaleriebrigade. Tevens schrijft Maczek een gedetailleerd rapport over Blitzkrieg-tactieken met aanbevelingen op basis van zijn ervaringen tijdens de Poolse campagne. Het Franse opperbevel negeerde het rapport echter volledig (de Duitsers treffen het rapport ongeopend aan na de val van Frankrijk). Toen de nazi's Frankrijk binnenvallen leverde Maczek's brigade hevige strijd op 16 en 17 juni en boekte die belangrijke overwinningen in de buurt van Montbard en het kanaal van Bourgogne. Na de val van Frankrijk lukt het Maczek wederom om een succesvolle terugtrekking te voltooien, het materieel onklaar te maken en een deel van de brigade te verschepen naar Engeland.

Noordwest Europa 1944-45[]

In Groot-Brittannië werd voor de derde maal een Pools leger opgebouwd, dit keer met Engels en Amerikaans materieel. Maczek's brigade werd uitgebreid tot een divisie. Gedurende 2 jaar trainde deze 1ste Pantserdivisie intensief voor de strijd op het Europese vasteland. Op 1 augustus 1944 landde Maczek met zijn divisie in Normandië en was bijna onmiddellijk betrokken bij de belangrijke Slag bij Falaise, waar de Polen hun waarde bewezen tijdens deze bloedige veldslag. Als onderdeel van het Canadese Eerste Leger zal Maczek's divisie doorstoten, via België en Nederland, tot in Duitsland. Maczek stond toen al bekend als een uitstekend pantsercommandant, die bovendien op een "humane wijze" oorlogvoerde. Zo stelde hij in zijn dagorders dat zijn soldaten zoveel mogelijk materiële en immateriële schade aan dorpen en steden moeten vermijden. Op die manier bleef bijvoorbeeld Breda significante schade bespaard toen de Polen de stad bevrijdden.

De oorlog eindigde voor Maczek wanneer op 6 mei 1945 met de inname van Wilhelmshaven en hij de capitulatie in ontvangst neemt van een groot deel van de Kriegsmarine en 10 Duitse infanteriedivisies.

Na afloop van de oorlog[]

Tot 1947 voerde de 1ste Pantserdivisie, samen met de Poolse 1ste Onafhankelijke Parachutistenbrigade bezettingstaken uit in het noorden van Duitsland. Maczek werd bevorderd tot Luitenant-Generaal. Door de Poolse communisten werd hem zijn Poolse nationaliteit afgenomen waardoor hij gedwongen werd om een nieuw bestaan op te bouwen in Groot-Brittannië. Aangezien de Engelsen hem niet (meer) als geallieerd militair beschouwen heeft hij geen recht op een Brits veteranenpensioen. Tot de jaren zestig werkt hij als barman in een hotel in Edinburgh (waarvan de eigenaar één van zijn voormalige ondergeschikten was). Breda verleende hem het ereburgerschap en biedt hem zelfs een huis aan, hij was zeer geroerd door het aanbod maar zegt te willen blijven in Schotland omdat hij net gewend was aan de regen. Maczek bemoeide zich weinig met de Poolse regering-in-ballingschap en al helemaal niet met het communistische Polen. Alleen toen de Staat van Beleg werd afgekondigd in Polen in 1981 appelleerde Maczek tot het Poolse leger om niet te schieten op de stakers van Solidarność. Hij bleef nog wel veelvuldig in contact met zijn manschappen en met Breda en hij heeft de val van het communisme in Polen nog mee mogen maken. Hij is echter tot zijn dood in 1994 op 102-jarige leeftijd in Schotland blijven wonen. Hij werd onder grote belangstelling begraven op het Poolse ereveld te Breda.

Belangrijkste onderscheidingen[]

  • Virtuti Militari (3e, 4e en 5e klasse)
  • Orde van Oranje-Nassau (Commandeur)
  • Orde van het Bad (Commander)
  • Légion d'honneur (Commandeur)
  • Distinguished Service Order

video[]

Externe link[]

]

Advertisement