Defensieweb wiki
Advertisement

Obergruppenführer was een paramilitaire rang die het eerst werd gebruikt in de SA in 1932. Vertaald betekent het "Hoge Groepsleider". De rang werd vooral gedragen door leden van het bestuur van de SA en veteraan officieren van de SA.

Obergruppenführer werd als een SS-rang ingevoerd door de groei van de SS onder Heinrich Himmler. Hij was ook een van de eersten die deze rang droeg, samen met zijn titel van Reichsführer-SS. Dit was toen alleen nog maar een titel, en nog geen echte rang.

In het begin van de SS werd de rang van Obergruppenführer alleen gebruikt om twee SS-leiders gelijk in rang te maken. Hierdoor werden gevechten om de macht voorkomen. Een voorbeeld hiervan is de aanstelling van Kurt Daluege als Obergruppenführer. Hij was de leider van de SS in Berlijn tussen 1930 en 1934. Men was bang dat de SS uiteen zou vallen, met aan het hoofd van de noordelijke tak Daluege en aan de zuidelijke Himmler. Door deze rang aan Daluege te geven werd dit voorkomen.

Na de Nacht van de Lange Messen werden ook beruchte SS'ers zoals Ernst Kaltenbrunner en Reinhard Heydrich Obergruppenführer. Ook Karl Wolff, de hoogste SS'er die na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden gevangen werd genomen, had de rang van Obergruppenführer.

Een saillant detail is dat Jozias van Waldeck-Pyrmont, volle neef van de Nederlandse Koningin Wilhelmina, eveneens de rang van Obergruppenführer binnen de SS bekleedde.

Advertisement