Defensieweb wiki
Advertisement

Remagen is een stad in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, in de Landkreis Ahrweiler aan de Rijn en telt 16.267 inwoners.

Geschiedenis[]

Remagen is een oude stad: de naam gaat terug op het Romeinse castellum "Rigomagus", dat een Keltische naam had. Remagen beschikte voor 1221 over stadsrechten en sloeg reeds in de 11de eeuw zilveren munten, zoals een muntvondst op de Faeröer heeft aangetoond.

Bezienswaardig is de neogotische Apollinariuskerk. Van de voorganger van deze bedevaartskerk is de 14de-eeuwse crypte bewaard gebleven. De relieken van de heilige Apollinaris zouden zich in deze crypte bevinden.

De brug van Remagen[]

Remagen is ook bekend om zijn brug over de Rijn, de Ludendorffbrug, die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vrij ongeschonden en dus bruikbaar, in handen van de geallieerden viel.

De Ludendorff brug werd gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog en was bedoeld om de Duitse troepen en voorraden snel over de Rijn naar het westelijk front te kunnen transporteren. De brug werd ontworpen door Karl Wiener, een architect uit Mannheim. De lengte bedroeg 325 meter, ze had een hoogte van 14,8 meter boven de gemiddelde waterstand. Het hoogste punt was 29,25 meter. De brug kende twee spoorlijnen en een voetgangerspad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een spoorlijn middels planken geschikt gemaakt voor voertuigen.

De brug - de laatste intact zijnde brug over de Rijn - werd op 7 maart door soldaten van de Amerikaanse 9e pantserdivisie ingenomen - zie Operatie Lumberjack.

De stad trekt toeristen en heeft o.a. een Regionaal Museum

Advertisement