Defensieweb wiki
Advertisement

Het Reichssicherheitshauptamt of RSHA, was een ondergeschikte organisatie van de SS, opgericht door Heinrich Himmler op 22 december 1939. De organisatie bestaat uit een samensmelting van de Sicherheitsdienst, de Gestapo en de Kriminalpolizei. Het doel van de organisatie was alle "vijanden van het Reich" te bestrijden, binnen of buiten de grenzen van Duitsland. Binnen deze categorie vielen onder andere communisten, vrijmetselaars, Joden, zigeuners en andere "ongewenste rassen".

Het eerste hoofd van de RSHA was Reinhard Heydrich. Hij leidde de organisatie totdat hij vermoord werd in 1942. Hij werd vervangen door Ernst Kaltenbrunner, die de RSHA leidde tot het einde van de oorlog. Het hoofd van de RSHA was de directe verantwoordelijke van de Einsatzgruppen. Verder was het Reichssicherheitshauptamt onderverdeeld in zeven departementen (of Ämter):

  • Amt I, Personeel en Organisatie, geleid door SS-Brigadeführer Bruno Streckenbach
  • Amt II, Administratie, Recht, en Financiën, geleid door SS-kolonel Dr. Nockemann
  • Amt III, Binnenlandse SD, geleid door Otto Ohlendorf.
  • Amt IV, Gestapo, geleid door Heinrich Müller. Adolf Eichmann, de uitvoerder van vele jodendeportaties, zat ook in dit Amt.
  • Amt V, Kriminalpolizei, geleid door Arthur Nebe. Dit was de politieafdeling die de niet-politieke misdrijven, zoals moord, roof en verkrachtingen behandelde.
  • Amt VI, Buitenlandse SD, eerst geleid door Heinz Jost, en later door Walter Schellenberg. Dit was de buitenlandse veiligheidsdienst van de SS. In 1944 werden de meeste cellen van de Abwehr (militaire inlichtingen) bij Amt VI gevoegd.
  • Amt VII, Geschreven Archieven, geleid door Professor Franz Six. Deze afdeling was verantwoordelijk voor "ideologische taken", waarmee de anti-semitische propaganda werd bedoeld.

De RSHA leverde ook SS'ers en Polizei-officieren wanneer dit nodig was.

Advertisement