Advertisement

Ontwerp

Uiterlijk

Orde van Leopold II
Ridderleopold2metpalm.jpg
het ridderkruis met palm
hoger
Kroonorde
lager
Militair ereteken voor buitengewone dienst of voor daad van moed of toewijding
staafje
Ordeleopold2 ribbon.gif

Het lint van de orde is donkerblauw met een zwarte band in het midden. Het juweel bestaat uit een vierpuntige ster waarvan de uiteinden zijn afgewerkt met een bolletje. Tussen de armen van de ster is een palmtak gevlochten. In het midden staat een Belgische heraldische leeuw in een zwarte achtergrond, omringd door een donkerblauwe rand met daarin de tekst "L'union fait la force - eendracht maakt macht". Op de achterzijde staat een gekroonde dubbele L in een geparelde rand, een verwijzing naar koning Leopold II.

Klassen

De orde bestaat uit 6 klassen, te weten:

  • Grootkruis: een breed lint gedragen over de rechterschouder naar de linkerheup, versierd met het juweel van de orde en een borstster.
  • Grootofficier: een borstster.
  • Commandeur: het juweel van de orde wordt gedragen rond de hals.
  • Officier: het lint van de orde wordt versiert met een rozet. Het juweel heeft een gouden uitzicht.
  • Ridder: Het lint van de orde met een juweel in zilver.
  • Medailles: Het juweel bestaat uit een gouden, zilveren of bronzen medaille. De bronzen medaille wordt niet aan Belgische militairen verleend.

Bijkomende versierselen op het lint

Gedurende de verschillende gewapende conflicten die ons land heeft gekend, werd de onderscheiding vaak verleend met bijkomende versierselen op het lint om aan te geven dat de onderscheiding was verleend als blijk van erkentelijkheid voor diensten tijdens de oorlog bewezen. Zo kon het lint versierd worden met een palmtak, met gekruiste zwaarden, met een ster of met een gouden bies. Moeders van gesneuvelde militairen hebben het recht de nationale orden die aan hun zoon werden verleend te dragen, mits zij het lint versieren met een zwarte rouwbaret. Dit gebruik is wel in onbruik geraakt. Een zilveren baret kan op het lint worden gehecht als onderscheiding voor luchtdienst, na 100 vlieguren. 5 zilveren baretten worden vervangen door een vergulde. Ook deze versierselen worden tegenwoordig niet meer gedragen.

Geschiedenis

Deze orde werd gesticht in 1900 als een onderscheiding van de vrijstaat Congo. In 1908 werd het, samen met de kroonorde een Belgische orde. Op dat ogenblik werd het uitzicht van de orde gewijzigd. Als onderscheiding van de vrijstaat Congo bestond het midden van het juweel uit het wapenschild van de vrijstaat Congo, omgeven door de tekst "travail et progres". Als Belgische onderscheiding werd dit vervangen door de leeuw. Initieel stond de Belgische wapenspreuk enkel in het Frans op de onderscheiding. In 1951 werd besloten alle Belgische onderscheidingen te voorzien van tweetalige teksten en werd de Nederlandstalige wapenspreuk dus toegevoegd.

Toekenningsvoorwaarden

Net zoals de leopoldsorde en de kroonorde gebeuren de toekenningen van deze orde op basis van anci├źnniteit. Onderofficieren ontvangen na 20 jaar dienst de gouden medaille, beroepsvrijwilligers de zilveren. Officieren van het varend personeel worden, via het bonificatiesysteem, eveneens met deze orde onderscheiden. Niet- vliegers ontvangen een kruis van de orde, naargelang hun graad, bij hun opruststelling. In uitzonderlijke gevallen wordt deze orde verleend voor bijzondere verdiensten. Zo is het gebruikelijk dat de ordonnansofficieren van de Koning na verloop van tijd onderscheiden worden met een kruis uit deze orde als blijk van erkentelijkheid van de Vorst.

Bekende decorandi

  • Luitenant-Generaal J-B Piron werd onderscheiden met het officierskruis met de zwaarden.
  • Ere Luitenant-kolonel vlieger Baron Willy Coppens de Houthulst was Commandeur in de orde van Leopold II met de zwaarden.
  • Luitenant-Generaal Baron Van Strijdonck de Burkel was eveneens Commandeur in de orde van Leopold II met de zwaarden.
Wiki-inhoud is beschikbaar onder CC-BY-SA tenzij anders vermeld.