Defensieweb wiki
Advertisement
Cole
Mythische Britse koningen
Het huis van Colchester


'

Regering
Voorganger: Asclepiodotus
Opvolger: Constantius Chlorus
Persoonlijke gegevens
Namen:

-Wellicht:

Cole
Coel
Old King Cole
Coel Godhebog
Cole the magnificent
Coel Hen
Cole the Old
Camulus
Dit artikel is deels gebaseerd op Geoffrey van Monmouths Historia Regum Britanniae. Gegevens uit dit werk komen vaak niet overeen met de historische werkelijkheid.

Volgens de legende was Cole (ook wel: Coel) koning van Keltisch Brittannië. Ongeveer alles wat met zekerheid over Old King Cole kan worden gezegd blijkt uit een traditioneel kinderliedje:

Old King Cole was a merry old soul
And a merry old soul was he;
He called for his pipe, and he called for his bowl
And he called for his fiddlers three.
Every fiddler he had a fiddle,
And a very fine fiddle had he;
Oh there's none so rare, as can compare
With King Cole and his fiddlers three

In feite zijn er meerdere kandidaten voor de historische koning Cole.

Één zou geleefd hebben in de 3e eeuw, en was de stichter en naamgever van de stad Colchester in Essex, Engeland. Colchester betekent Cole's castle (Cole's kasteel). Deze op legendes gebaseerde vertellingen worden soms gecombineerd met de meer bekende verhalen over Koning Arthur en zijn ridders in die Matter of Britain.

Er kunnen twee heersers met deze naam zijn geweest in Colchester, ene Coel Godhebog, ofwel Cole the Magnificent (Cole de wonderbaarlijke), en Coel Hen, ofwel Cole the Old (Cole de oude). Er is weinig bekend over deze twee heersers, of zelfs of er inderdaad twee Coles waren, slechts één, of alleen in de legende. Een andere versie verbindt Cole aan Cunobelin, William Shakespeare's Cymbeline.

Geoffrey van Monmouth vermeldt een koning Cole in zijn Historia Regum Britanniae als een koning der Britten, en als opvolger van koning Asclepiodotus. De Welsh kronieken beschrijven verder dat zijn naam Coel Hen Godhebog was, waarmee de twee namen samenkomen in één persoon. Monmouth beweert dat Coel, verontwaardigd over de manier waarop Asclepiodotus omgaat met de moordpartijen van Diocletianus, een rebellie startte in het hertogdom Kaelcolim (Colchester), waarvan hij hertog was.

Hij voerde veldslag tegen Asclepiodotus en doodde hem, en werd daarmee koning van Brittannië. Rome was klaarblijkelijk verheugd met de nieuwe Britse koning, en stuurde senator Constantius Chlorus als diplomaat naar Cole. Uit angst voor de Romeinen ontving Cole Constantius, en beloofde belastingen en onderwerping aan de Romeinse wet, zolang hij koning van Brittannië mocht blijven. Constantius ging akkoord met deze voorwaarden, maar een maand later overleed Cole. Constantius huwde Cole's dochter Helena, en kroonde zichzelf als Cole's opvolger. Helena werd later moeder van Constantijn de Grote.

Een andere mogelijkheid is dat Cole de Keltische god van de oorlog, Camulus is. De oude naam van Colchester was Camulodunum, en de verbastering naar Colchester is niet onmogelijk in het Keltisch taalgebruik. Als Camulus Cole is, dan zijn Colchester en Camulodunum synoniem. De Latijnse vorm zou dan een leenwoord uit het Keltisch zijn.

Colchester bevat een oude Romeinse steengroeve, die King Cole's Kitchen (Koning Cole's keuken) wordt genoemd. Het woord ceol betekent muziek in het Gaelisch, en dit zou de oorsprong van het kinderrijmpje kunnen zijn.

David Nash Ford en Peter L Kessler melden dat Cole Coel Hen, High King of Northern Britain is, die leefde van ongeveer 350 tot 420, in de tijd dat de Romeinen zich terugtrokken uit Brittannië. Hij zou de laatste Duce Brittanniarum (Hertog van de Britten) kunnen zijn geweest, en veroverde de noordelijke hoofdstad Eburacum (York), om te heersen over de noodelijke provincie van Romeins Brittannië. De meeste Keltisch Britse koningen van noord Brittannië, en de meeste koningen van Wales, zouden van hem afstammen, bijvoorbeeld Rheged.

Sommige bronnen geven aan dat het onwaarschijnlijk is dat het kinderrijmpje Old King Cole geschreven zou zijn voor 1585, toen Walter Raleigh tabak in Engeland introduceerde. Anderen denken dat de "pipe" zou niet zou refereren aan een pijp om te roken, maar aan een muziekinstrument.

Trivia[]

De tekst van het rijmpje werd gebruikt in het Genesis nummer The Musical Box dat te vinden is op het album Nursery Cryme.

Advertisement