Defensieweb wiki
Advertisement

Miep Oranje (1920 - ?) was een Nederlandse vrouwelijke 'V-mann' in de Tweede Wereldoorlog. Haar bijnaam in de illegaliteit was Edith. Zij wist diep door te dringen in het ondergrondse verzet.

Door haar verraad zijn vele goede Nederlanders in de handen van de Duitse bezetter terechtgekomen en vermoord. Onder andere de moeder van het Nederlandse verzet en oprichtster van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers, Helena Kuipers-Rietberg (door het verzet Tante Riek genoemd), is door haar toedoen omgekomen in het concentratiekamp Ravensbrück. Na de oorlog is Miep Oranje spoorloos verdwenen.

De geschiedkundige Loe de Jong merkt in zijn grote werk Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog onder meer het volgende over Miep Oranje op:

Miep Oranje bleek na de oorlog verdwenen te zijn. Het schijnt dat zij een tijdlang in Duitsland ondergedoken is geweest en dat zij vervolgens als echtgenote van een hoge Amerikaanse militair naar de Verenigde Staten is vertrokken.

Hoe het ook zij: haar optreden in WO II was moordend voor de illegaliteit. Waar zij uiteindelijk gebleven is, blijft een intrigerende vraag.

Externe link[]

Advertisement