Defensieweb wiki
Advertisement

Viceadmiraal Ir. M.A. (Michiel) van Maanen (1952) is sinds 15 januari 2007 Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht als opvolger van luitenant-generaal A.P.P.M. (Ad) van Baal.

Michiel van Maanen begon zijn loopbaan in 1969 als adelborst voor de zeedienst. In 1985 studeerde hij af aan het Royal Military College of Science in het Engelse Shrivenham. In 1988 volgde hij de Hogere Krijgskundige Vorming (HKV) en in 1999 de Leergang Topmanagement Defensie. Als Kapitein ter Zee voerde Van Maanen onder meer het commando over de fregatten Hr.Ms. Kortenaer en Hr.Ms. Tromp. In januari 2004 kreeg Van Maanen, inmiddels schout-bij-nacht, de taak om als transitiemanager een "Defensie Materieel Organisatie" op te zetten. Dit was een omvangrijke reorganisatie van de tot op dat moment los van elkaar werkende depots van Landmacht, luchtmacht, marechaussee en marine. Ook de materieeldirecties van de krijgsmachtdelen zijn door van Maanen samengevoegd.

Als Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht adviseert Admiraal van Maanen de minister van Defensie. Als Inspecteur-Generaal is van Maanen tevens Inspecteur der Veteranen. De Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht beschikt over een staf van 28 personen en is gehuisvest op het landgoed "De Zwaluwenberg" in Hilversum. In principe geldt de benoeming voor vijf jaar.

Advertisement