Defensieweb wiki
Advertisement

Medaille is een klein metalen voorwerp dat uitgereikt wordt als iemand een bijzondere prestatie heeft verricht. Het is een tastbaar symbool van de onderscheiding die aan iemand wordt uitgereikt. De ontvanger kan sommige medaille op zijn of haar kleding opspelden maar andere medailles zijn legpenningen en kunnen niet worden gedragen.

Medailles worden vooral uitgereikt aan militairen en sporters. In de sportwereld gebruikt men een gouden medaille voor de eerste plaats, zilver voor de tweede plaats en brons voor een derde plaats.

Het begrip 'medaille' is nauw verbonden met een 'lintje', een 'herdenkingsmunt' en een 'erepenning'. Deze termen lopen in het dagelijks taalgebruik in elkaar over.

Meestal, maar niet altijd, zijn sterren, kruisen en ridderorden hoger in aanzien dan medailles. Een Eremedaille verbonden aan de Huisorde van Oranje is zo'n uitzondering.Een medaille voor moed zal in het maatschappelijk verkeer ook hoger worden aangeslagen dan een ridderorde die men uit louter beleefdheid ontving.

Advertisement