Wikia


180px-KingsCrossDevelopmentModel

Maquette van de Londense wijk Kings Cross

Een maquette is een driedimensionaal model op schaal.

Maquettes worden doorgaans gemaakt om een betere indruk te krijgen van een gebouw dan die men via een tekening kan krijgen. Maquettes werden ook gebruikt voor het controleren van het ontwerp van een fabriek. Tegenwoordig is dit laatste vervangen door 3D-computergraphics en Computer Aided Design (CAD).

Er worden ook maquettes van stedelijke gebieden gemaakt om te tonen hoe het eens was of hoe het zal worden.

Veel voorkomende schalen:

  • 1:100: Deze schaal wordt vaak gebruikt om meer detail aan te geven. Zoals raamkozijnen, binnenkant van een gebouw of ingewikkelde constructies.
  • 1:200: Deze schaal wordt ook veel gebruikt om details aan te geven, als het gebouw te groot is om in 1:100 te maken en toch details gewenst zijn kiest men ervoor om 1:200 te nemen. Daarbij komt toch wel kijken dat een kleine fout al grote gevolgen kan hebben in deze schaal, 2 mm fout in de maquette is dat in het echt 0,4 meter.
  • 1:500: Met deze schaal is het zeer moeilijk om nog details te laten zien. De details blijven meestal alleen nog bij de gevels, waarbij dan de uitsparingen te zien zijn of de constructie. Het is nog wel mogelijk om mensen te plaatsen en autootjes, de mensen zijn dan ongeveer 3,5 mm hoog (x 500 is 1,75 m). Vaak wordt deze in deze schaal toch met massa`s gewerkt, om abstract aan te geven welke vorm het gebouw heeft.
  • 1:1000: Als men een overzicht van een bepaald gebied wil hebben en geen details gewenst zijn dan is dit een juiste schaal. Er kunnen al snel grote delen van een stad op een kleine grondplaat gemaakt worden. Als de grondplaat 800 bij 800 mm is, dan zijn de werkelijke maten 800 bij 800 meter, dat is toch al weer 64 hectare.
  • 1:2500: Deze schaal wordt alleen gebruikt voor grote stedelijke plannen of landschap vorming. Deze maquettes zijn dan ook vaak heel abstract met felle kleuren en apart materiaalgebruik.

Zie ook Edit