Defensieweb wiki
Advertisement
Gaule96

De MN Charles de Gaulle is een Frans vliegdekschip met nucleaire voortstuwing. Het vliegdekschip is vernoemd naar de Franse staatshoofd Charles de Gaulle. Het schip is in gebruik genomen in 2001 als vervanger van de vliegdekschepen Foch en Clemenceau en is momenteel het enige vliegdekschip van Frankrijk.

Constructie[]

De plannen voor het bouwen van de Charles de Gaulle stammen uit het midden van de jaren 70. In 1986 werd besloten het schip de Richelieu te noemen, naar de Franse staatsman Armand Jean du Plessis, hertog van Richelieu. Jacques Chirac veranderde de naam in het opvolgende jaar naar de huidige naam Charles de Gaulle. De constructie van de Charles de Gaulle werd begonnen in april 1989, in de DCN werf te Brest. Het schip was gereed in mei 1994 en was met 35.500 ton het grootste oorlogsschip gebouwd in West-Europa sinds HMS Ark Royal uit de jaren 50.

Tijdens de eerste tests in januari 1999 werd duidelijk dat het dek verlengd moest worden, zodat ook de E-2 Hawkeyes konden landen. Het schip kreeg hierdoor een slechte naam onder de Franse bevolking. Dit werd niet beter toen in nacht van 9 op 10 november 2000 onderweg naar Norfolk in de staat Virginia in de Verenigde Staten, de linkerschroef defect raakte. Het schip moest voor reparatie omkeren naar Toulon. Toen na onderzoek bleek dat ook de reserve schroeven dezelfde structurele fout hadden, werd er besloten schroeven van de Foch en Clemenceau te gebruiken. Hierdoor werd de maximale snelheid van 27 knopen vertraagd naar 25 knopen. Op 18 mei 2001 werd de Charles de Gaulle officieel in dienst gesteld. Sindsdien heeft het schip aan verschillende operaties meegedaan.

Advertisement