Wikia


M16
M16
Gegevens
Naam:
Kaliber:
Magazijn:
Patrooncapaciteit:
Magazijnpal:
Werking:
Spansysteem:
Vuursysteem:
Vergrendeling:
Lengte:
Looplengte:
Gewicht:
Vizier:
Veiligheid:
Kolf:De M16 is een door Colt geproduceerd lichtgewicht automatisch geweer. Het door Eugene Stoner ontworpen wapen staat oorspronkelijk bekend als de Armalite AR15, maar toen het wapen in gebruik werd genomen in het Amerikaanse leger werd de naam gewijzigd naar M16. De semi-automatische variant van het wapen staat nog steeds bekend als een AR15

De originele M16 en de gemodificeerde versie, de M16A1, vuurden semi-automatisch of vol-automatisch, naar keuze van de schutter. Het verschil tussen de twee is voornamelijk dat de M16A1 een extra knop aan de rechterkant van het wapen heeft, waarmee de afsluiter stevig naar voren geduwd kan worden zodat hij zeker dicht zit; dit was één van de oorzaken van de storingen aan de vroege M16. Zowel de M16 als de M16A1 zijn in de Vietnamoorlog in grote aantallen gebruikt, en duiken ook tegenwoordig nog overal ter wereld op.

GeschiedenisEdit

De M16 werd in 1964 door de Amerikaanse luchtmacht in gebruik genomen voor het personeel dat vliegbases en andere installaties bewaakt. Het dankt zijn bekendheid vooral aan de Vietnamoorlog, waar het al snel uitgroeide tot het standaardwapen van de Amerikaanse krijgsmacht. Feitelijk was het Amerikaanse leger in de jaren '60 met de M14 uitgerust, maar omdat de M16 lichter en hanteerbaarder was, werd hij al snel populair bij de soldaten. De eerste versie werd geplaagd door problemen die vooral voorkwamen uit twee factoren: veranderingen aan de munitie waardoor die veel meer vervuiling veroorzaakte, en het geloof dat de M16 "zelfschoonmakend" was. Hierdoor kreeg het wapen al snel de reputatie dat het om de haverklap vastliep; modificaties aan wapen en munitie, gekoppeld aan een betere opleiding van de soldaten, zorgden voor een betrouwbaar wapen.

De M16A2 werd begin jaren tachtig ingevoerd. De M16A2 vuurt semi-automatisch of in salvo's van drie patronen; de reden hiervoor is het feit dat soldaten hun magazijnen vaak blind leegschoten, als ze in een gevecht kwamen. Het wapen was ook op andere punten verbeterd, waaronder betere richtmiddelen en een loop die geschikt gemaakt was voor de nieuwe NAVO-standaardmunitie in kaliber 5,56 mm (de oude M16 gebruikte ook wel 5,56 mm munitie, maar deze verschilde van de NAVO-standaard). Er zijn ook nog de M16A3 en M16A4, beiden gebruikt door de Amerikaanse mariniers sinds de jaren '90.

Voordelen van de M16Edit

 • De M16 is erg licht. Hierdoor "sleept" de soldaat geen kilo's extra gewicht mee. Dit is vooral handig in een oorlogsituatie waarin de soldaat veel munitie en explosieven moet meenemen.
 • Het verschiet het lichte 5,56 NATO patroon. Dit patroon weegt weinig, waardoor er meer meegenomen kunnen worden. Bovendien is dit patroon erg accuraat, tot op 800 meter.
 • Trefkans uit de losse hand is groot (geen voorsteunen nodig), zelfs op lange afstand.
 • Makkelijk van schot-voor-schot in automatisch-vuren te zetten.
 • Wapen was te demonteren met een originele M16 patroon, waardoor speciaal gereedschap niet nodig was.
 • Granaat-geweer versie kan granaten over 150 meter wegschieten.
 • Op het draaghandvat kan een kijker worden gemonteerd, waardoor het wapen niet opengemaakt hoeft te worden (dit in tegenstelling tot de FN FAL).
 • Terugstoot van het wapen is gering.

Het granaatgeweer had onder de handgreep een granaatbuis, vlak voor het patroonmagazijn. Via een kleine grendel kon de buis worden opengeschoven en een granaat worden geplaatst. Het patroonmagazijn fungeerde dan als pistoolgreep.

Nadelen van de M16Edit

 • Doordringende kracht van de kogel is minder dan bij de AK-47
 • Het wapen is storingsgevoelig bij slecht onderhoud
 • Het is niet echt een robuust oorlogswapen
 • De M16 is niet als breekijzer of ram te gebruiken wegens het lage gewicht.

De M16 bestaat thans in een aantal verschillende versies en modificaties, toegesneden op specifieke taken. Men kan bijvoorbeeld een granaatwerper (M203), telescoopvizier, geluidsdemper, of laservizier erop zetten. De M16 heeft model gestaan voor verdere configuraties, zoals de Colt M4 en de Diemaco C7 en C8 (in gebruik bij het Nederlandse leger).

De bekendste variant is de M4. De M4 is het kortere broertje van de M16: het wapen heeft een kortere loop en de kolf is inschuifbaar. Dit geweer wordt gebruikt door voertuigbemanningen en piloten: in een voertuig of cockpit is de ruimte beperkt. Maar ook de Special Forces gebruiken de M4. Tijdens een parachutesprong, een veel gebruikte manier om in vijandelijk gebied te komen, is een lang geweer niet handig.

Men is druk bezig een vervanger te zoeken voor de M16. Dit gaat echter nog een tijd duren; voorlopig zal de M16A2 nog de hoofdrol spelen in de belangrijke conflicten van tegenwoordig.

VideoEdit


BronvermeldingenEdit