Defensieweb wiki
Advertisement

Luchtoverwicht (Engels air superiority) is een dominantie in de lucht die het mogelijk maakt land-, zee- en luchtoperaties uit te voeren zonder dat de vijand zich hier tegen kan verdedigen.[1]

Luchtoverwicht wordt tegenwoordig beschouwd als essentieel voor het winnen van een oorlog.[2] Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft geen enkel land meer een oorlog gewonnen zonder luchtoverwicht te hebben. Het hebben van een luchtoverwicht biedt uitgebreide mogelijkheden om ook militaire operaties uit te voeren met niet-jachtvliegtuigen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de uitgebreide bombardementen boven Duitsland door de geallieerden in het tweede deel van de Tweede Wereldoorlog. Ook voor grondsteun is een luchtoverwicht wenselijk, er kunnen dan helikopters en aanvalsvliegtuigen ingezet worden om de grondtroepen te ontlasten.

Luchtoverwicht is ook de drijvende kracht geweest achter de ontwikkeling van vliegdekschepen. Hierdoor kunnen wereldwijd luchtoperaties uitgevoerd worden zonder dat er een vaste vliegbasis nodig is.

Advertisement