Defensieweb wiki
Advertisement
Iwan Demjanjuk
'
Naam: John Demjanjuk, Iwan Nikolajevitsch Demjanjuk
Bijnaam: Iwan de Verschrikkelijke
Geboortedatum: 3 april 1920
Geboorteplaats: Doebovye Macharintsy, Oekraïne
Overlijdensdatum:
Overlijdensplaats:
Extra info: Demjanjuk is de mogelijke "beul van Treblinka"


John Demjanjuk, eigenlijk Iwan Nikolajevitsch Demjanjuk, is een Oekraïense immigrant in de Verenigde Staten die ervan wordt beschuldigd tijdens de Tweede Wereldoorlog een beruchte concentratiekampbewaker te zijn geweest.

Demjanjuk werd geboren in de toenmalige Sovjet-Unie. In 1952 emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waar hij als John Demjanjuk automonteur werd in Cleveland (Ohio). Halverwege de jaren '70 van de 20e eeuw werd John Demjanjuk ervan beschuldigd de beruchte "beul van Treblinka" te zijn die "Iwan de Verschrikkelijke" werd genoemd. De Amerikaanse justitie spande een procedure aan om hem zijn staatburgerschap te ontnemen. In 1987 werd hem dit ontnomen, en werd hij uitgeleverd aan Israël. Tijdens een proces werd hij door verschillende overlevenden van Treblinka herkend. In 1988 werd hij ter dood veroordeeld; na Adolf Eichmann het tweede doodvonnis dat door een Israëlische rechtbank werd uitgesproken.

In 1991 doken echter uit de KGB-archieven getuigenverklaringen op, waaruit bleek dat Iwan de Verschrikkelijke de bijnaam was van een zekere Iwan Martsjenko en niet van Iwan Demjanjuk. Op 29 juli 1993 werd Demjanjuk door het Israëlische Hooggerechtshof vrijgesproken van oorlogsmisdaden, omdat ze niet bewezen konden worden. Volgens de Nederlandse geheugendeskundige dr. Willem Wagenaar die optrad als getuige-deskundige, was de herkenning van Demjanjuk door overlevenden van Treblinka onbetrouwbaar.

In 1998 kreeg Demjanjuk zijn Amerikaans staatsburgerschap terug. Daarop begon de Amerikaanse justitie een nieuwe procedure om hem het land uit te kunnen zetten. Op 30 april 2004 concludeerde een federaal hof van beroep in Ohio dat Demjanjuk wél als kampbewaarder heeft gewerkt. Dit zou onder meer zijn geweest in het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Omdat hij dit heeft verzwegen bij zijn immigratie in 1952, heeft hij zijn staatsburgerschap op onrechtmatige wijze verkregen. Hij zou alsnog worden uitgezet. Deze beslissing kon hij nog aanvechten bij het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Demjanjuk heeft zelfs steeds gesteld dat hij als soldaat in het Rode Leger heeft gediend, en vanaf 1942 als krijgsgevangene in Duitse kampen heeft gezeten.

Op 28 december 2005 besliste een Amerikaanse immigratie rechter in de stad Cleveland in Ohio, dat Demjanjuk uit de VS gezet moest worden en moest worden teruggestuurd naar zijn geboorteland Oekraïne. Op 21 december 2006 heeft een Amerikaans Hof van beroep voor immigratiezaken deze uitspraak in hoger beroep bekrachtigd. Demjanjuk vreest in zijn geboorteland te worden gemarteld als hij terugkeert.

Op 1 december 2006 overleed Jerome Brentar, die jarenlang Demjanjuk verdedigd heeft, op 84-jarige leeftijd aan een fatale val in zijn huis in Cuyahoga County, Ohio.

Externe links[]

Advertisement