Defensieweb wiki
Advertisement
Hermann Göring
Goering1932
Algemeen
Geboortedatum 12 januari 1893
Sterfdatum 15 oktober 1946
Geslacht Man
Geboorteplaats Rosenheim
Plaats van overlijden Neurenberg
Functie
Zijde Nazi-Duitsland
Organisatie NSDAP
Speciale functie
Rang Luchtmaarschalk kreeg later de titel Rijksmaarschalk
Hermann-Goring-1939

Hermann Göring

Hermann Wilhelm Göring was een van de belangrijkste militaire en politieke leiders van Nazi-Duitsland. Göring Werd geboren op 12 januari 1893 in Rosenhein (Regio Beieren) en werd na de tweede wereldoorlog, op 1 oktober 1946 in Neurenberg veroordeeld tot dood door de strop. De executie zou twee weken later, op 15 oktober, plaatsvinden maar twee uur voor uitvoering van de executie pleegde hij zelfmoord door het innemen van cyaankali.

Familie Göring[]

Hermann Göring werd op 12 januari 1893 geboren als de tweede zoon van dr. Ernst Heinrich Göring, een rechter, en Franziska 'Fanny' Tiefenbaum. Hermann had één oudere broer, Karl-Ernst, en twee oudere zussen, Olga en Paula. Daarnaast had hij één jongere broer Albert, die zich later zou onderscheiden door Joden en dissidenten Nazi-Duitsland uit te helpen. Vader Heinrich had nog vijf andere kinderen uit een vorig huwelijk met Ida, die in 1879, na een huwelijk van tien jaar, kwam te overlijden.

Hermann Wilhelm Göring heeft zijn voornamen te danken aan Hermann Epenstein en Keizer Wilhelm II. Hermann von Epenstein was een halfjoodse Oostenrijkse dokter die het leven redde van moeder Fanny en zus Olga toen er bij de bevalling, in Zuidwest-Afrika, complicaties optraden. Dokter Epenstein werd een goede vriend van de familie en stond bij de geboorte van Hermann erop diens peetvader te worden. In de loop der tijd werd de band tussen Fanny Göring-Tiefenbaum en Hermann von Epenstein steeds intiemer, ze werd uiteindelijk zijn minnares. Van Albert, de jongste broer van Hermann, wordt vermoed dat het een kind is van beide minnaars in plaats van Fanny en de officiële vader, Ernst Heinrich.

Zijn jeugd[]

Omstreeks 1892-1893 verbleven vader Ernst Heinrich en moeder Fanny in Haïti waar Ernst consul-generaal was. Fanny keerde vanuit Haïti terug naar Duitsland om van van Hermann te bevallen. Enkele weken na de bevalling keerde ze terug naar haar echtgenoot en drie andere kinderen in Port-au-Prince. Hermann bleef in Duitsland achter en werd toevertrouwd aan één van de vriendinnen van Fanny, Frau Graf.

Op de leeftijd van drie zag hij zijn moeder pas weer. Zijn vader, broer en zussen zag hij toen pas voor het eerst. Desondanks de scheiding in die cruciale eerste jaren zal hij toch een erg hechte band met zijn moeder ontwikkelen. De band met zijn vader was nooit echt hecht. Dr. Göring was immers reeds 56 en gepensioneerd, dat droeg ertoe bij dat de twee meer een grootvader-kleinzoon relatie dan vader-zoon relatie ontwikkelden. Het gezin Göring groeide op in de kastelen van familievriend von Epenstein, die als een surrogaatvader voor de vijf kinderen van dr. Göring optrad.

Militaire carrière[]

Tijdens de Eerste Wereldoorlog behaalde hij als jachtvlieger vele successen en werd in juni 1918 commandant van het Richthofen-eskader. In 1922 werd hij lid van de nazipartij en leider van de SA. In 1928 werd hij voor de NSDAP in de Rijksdag gekozen ,waarvan hij in 1932 voorzitter werd. Nadat Hitler in januari 1933 aan de macht was gekomen, werd hij rijksminister voor luchtvaart en tevens Pruisisch ministerpresident en minister van binnenlandse zaken, in welke hoedanigheid hij de Gestapo oprichtte. Dat hij de hand heeft gehad in de Rijksdagbrand is niet bewezen.

Hermann-Goring-Suicide

Hermann Göring na zijn zelfmoord.

Sinds 1935 concentreerde hij zich op de wederopbouw van de Luftwaffe, waarvan hij opperbevelhebber werd en die hij beschouwde als zijn persoonlijk eigendom. In 1936 kreeg hij in verband met de uitvoering van Hitlers Vierjarenplan tevens buitengewone volmachten op economisch terrein,wat hem,aan het hoofd staand van een belangrijke fabrieken, tot een van de rijkste industriëlen van de wereld maakte. In 1938 werd hij bevorderd tot veldmaarschalk en op 1 sept. 1939 benoemde Hitler hem tot zijn opvolger, ingeval hijzelf mocht komen te sterven. Na de val van Frankrijk ontving hij de titel van rijksmaarschalk. Alsgevolg van het falen van de 'Luftwaffe' op kritieke momenten verloor Göring tijdens het verloop van de Tweede Wereldoorlog gaandeweg het vertrouwen van Hitler en wijdde zich meer aan zijn uit de bezette gebieden geroofde kunstschatten en andere buitensporigheden. Bij de ineenstorting van het regime vluchtte hij naar Beieren, waar hij zich begin mei 1945 overgaf aan de Amerikanen. In het proces van Neurenberg werd hij tot de strop veroordeeld. Enkele uren voor de terechtstelling pleegde hij zelfmoord.

zie ook[]

Advertisement