Defensieweb wiki
Advertisement

Izaäk Alphonse (Fons) Aler (3 mei 1896 - 21 december 1981) was Chef-Defensiestaf van de Nederlandse legerluchtmacht in de rang van Luitenant-Generaal, en topman.

Fons Aler wordt in 1917 op de KMA opgeleid tot beroepsofficier en na zijn brevettering tot vlieger blijft hij een aantal jaren in actieve dienst bij de luchtmacht. Lang duurt zijn loopbaan als militair vlieger niet, want al snel maakt hij de overstap naar de KLM. Eerst werkt hij op vliegveld Waalhaven, later wordt hij Chef van de Vliegtechnische Dienst op Schiphol. Van 1932 tot 1939 bekleedt hij de functie van Chef Vliegdienst van de KLM. Pas tijdens de mobilisatieperiode keert hij terug naar de militaire luchtvaart.

In 1946 wordt Aler benoemd tot Directeur der Luchtstrijdkrachten, ruim een jaar later volgt zijn benoeming tot Commandant van de Legerluchtmacht Nederland. In de periode na de Tweede Wereldoorlog moet de luchtmacht in Nederland vanaf de grond worden opgebouwd. Hierin speelt hij een belangrijke rol. Aler is nauw betrokken bij de aanschaf van de eerste straaljagers en het opzetten van een opleidingsapparaat. Zo krijgt de luchtmacht onder leiding van Aler de beschikking over een volwaardige opleidingsschool.

In 1950 wordt Aler benoemd tot Chef van de Luchtmachtstaf. In deze functie werkt hij lange tijd aan de omvorming van de legerluchtmacht naar een zelfstandig krijgsmachtdeel.

Hij volgt luchtvaartpionier Albert Plesman op 1 mei 1954 op als president-directeur van de KLM, een baan die hij vervult tot 1 mei 1961.

Advertisement