Wikia


Videoclip

Fn f2000

Fn f2000

FN F2000-Forward Ejection System

FN F2000-Forward Ejection System

Gebruikers Edit

  • Belgie
  • Slovenie
  • Saudi-Arabie

Versies Edit

  • F2000 Standaard met vaste kijker
  • F2000 Tactical: kleine aanpassingen, geen vaste kijker maar picatinnyrail voor optiek
  • FS2000: burgerversie, kan niet automatisch vuren

Bronvermeldingen Edit

FN F2000


FN F2000
Fnf2000top
Gegevens
Naam: FN F2000
Kaliber: 5.56x45mm
Magazijn: Patroonhouder
Patrooncapaciteit: 30
Magazijnpal:
Werking: gasdruk
Spansysteem:
Vuursysteem:
Vergrendeling: rotatie
Lengte: 694 mm
Looplengte: 694 mm
Gewicht: 3,6 kg leeg, in standaard configuratie
4,6 kg met 40mm grenade launcher
Vizier:
Veiligheid:
Kolf:

Geschiedenis Edit

De FN F2000 werd door FN Herstal geïntroduceerd in 2001 als een multifunctioneel maar compact aanvalsgeweer. Net zoals de FN P90 is de F2000 ambidexter en volledig uit polymeer vervaardigd.

Het wapen wordt momenteel bij de Belgische Krijgsmacht in gebruik genomen, ter aanvulling van de FN FNC. Volgens de planning zullen twee FN 2000 geweren per infanteriesectie verdeeld worden, oftewel een wapen per quadrinoom (team van vier infanteristen).

Beschrijving Edit

De F2000 is een wapen van de bull-pup uitvoering, het hele systeem is bijna volledig door de kunststof systeemkast omgeven, de enige metalen onderdelen die uit de kunststof kast steken zijn de loopmonding en het magazijn. Zelfs het 2,6x vergrotende vizier is onder een kunststof kap aangebracht. Standaard is de F2000 gewoon voorzien van een voorste handgreep, deze kan echter vervangen worden door een granaatwerper EGLM of een niet-dodelijk wapen door middel van picatinnyrails. Het voordeel bij de F2000 is dat de schutter zijn niet van houding moet veranderen om met een van die aangehechte wapens te schieten. Bij de F2000 bevindt de trekker van het aangehechte wapen zich immers net onder de trekker van het wapen zelf, waardoor de gebruiker enkel zijn vinger van de ene op de andere trekker hoeft te leggen om van wapen te veranderen.

De vuurregelaar annex veiligheidspal bevindt zich, net zoals bij de P90 in de handgreep. Deze is gemakkelijk te bedienen door zowel links- als rechtshandige schutters zonder de handgreep los te laten. De vuurregelaar kan in drie verschillende standen gezet worden, namelijk veilig, semi-automatisch en volautomatisch. Het wapen heeft, gezien haar bull-pup uitvoering een relatieve lange looplengte van 40cm tegenover een totale lengte van bijna 65cm. Het leeggewicht van het wapen bedraagt 3,6kg. Het gewicht van het wapen annex granaatwerper ligt de 4,6kg. Voorts heeft het wapen een holle ruimte in de kolf voor het opbergen van eventuele elektronika.

F2000MODU

F2000

Werking Edit

De F2000 is een gasdruklader met een draaiende grendel met acht nokken, zoals bij het M16 geweer. In tegenstelling tot het M16 geweer heeft de F2000 echter een zuiger die zorgt voor de energieoverdracht van het gasaftapkanaal naar de grendel. Het belangrijkste verschilpunt van de F2000 met andere bull-pup geweren zit in de manier waarop de hulzen worden uitgeworpen. Door hun constructie werpen bull-pup wapens een lege huls namelijk uit ter hoogte van de wang, dit zorgt ervoor dat dit type wapens altijd moest worden omgebouwd als een linkshandige schutter ermee wilde schieten. Ook was het onmogelijk om met een bull-pup het wapen van schouder te veranderen, wat tactisch gezien wel een nadeel is, omdat in een sterk verstedelijkte omgeving vaak om het hoekje wordt geschoten en hiervoor de juiste schouder moet worden gekozen. Bij de F2000 werd dit probleem op een unieke manier opgelost: de lege hulzen komen na het verlaten van de kamer in een buis terecht die zich boven de loop bevindt. Deze buis mondt uit aan de voorkant van het wapen. Door de lengte van de buis zal een lege huls pas uit het wapen worden gestoten nadat er nog eens zo'n drie schoten zijn afgevuurd. Dit komt omdat de huls naar voren moet worden geduwd eer hij het einde van de buis kan bereiken. Dankzij deze configuratie is de F2000 het eerste volledig ambidextere bull-pup geweer.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.