Defensieweb wiki
Advertisement

Erich Priebke (Hennigsdorf, 29 juli 1913) is een Duitse oorlogsmisdadiger en was lid van de SS. Hij was op 24 maart 1944 betrokken bij de moordpartij in de Ardeatine-grotten vlakbij Rome. Hierbij werden 335 Italiaanse burgers vermoord als vergelding voor de dood van 33 Duitse militairen, die door het verzet waren gedood. Onder de slachtoffers van het bloedbad in de Ardeatine-grotten waren ook 75 Joden. Bij deze misdaden was ook de Duitser Karl Hass betrokken.

Na de oorlog werd hij gevangengenomen door de Britten in het noordoosten van Italië, maar hij ontsnapte in 1946. Twee jaar later kwam hij aan in Argentinië waar hij tientallen jaren vrij rond kon lopen. In 1994 werd hij opgespoord via een televisieprogramma van de Amerikaanse zender ABC waar hij een interview gaf aan de verslaggever Sam Donaldson. Als gevolg van deze uitzending werd een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd en hij kreeg huisarrest in zijn woning in het skioord Bariloche, waar hij sinds 1949 had gewoond.

Uiteindelijk werd hij op 20 november 1995 door Argentinië uitgeleverd aan Italië. In 1998 werd hij tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. In maart 1999 schreef zijn echtgenote Alice Stoll de toenmalige Italiaanse president Oscar Luigi Scalfaro een brief waarin ze hem om gratie van haar echtgenoot verzocht. In maart 2004 probeerde een groepje nazi-sympathisanten Priebke nog vrij te krijgen met een gratieverzoek, maar dit mislukte. Hij was toen de oudste gevangene in Europa. Priebke's echtgenote werd tegengehouden en mocht niet deelnemen aan de demonstratie.

In augustus 2004 overleed zijn echtgenote op 91-jarige leeftijd in Río Negro. Ze was al enkele jaren ziek geweest. In de zomer van 2005 ontstond er opschudding, toen bleek dat Priebke van een vakantie zat te genieten in een villa aan het Italiaanse meer Lago Maggiore en dus niet in de gevangenis verbleef. Als gevolg van de heftige reacties, moest zijn vakantie voortijdig afgebroken worden.

In juni 2007 kreeg Priebke opnieuw huisarrest in Rome, nadat hij wat meer vrijheden had gekregen, hij mocht op het kantoor van zijn advocaat Paolo Giachini vertaalwerk doen. Dit leidde tot hevige protesten voor het advocatenkantoor, waarna de rechter het huisarrest opnieuw instelde.Dit artikel valt onder de GNU-licentie voor vrije documentatie
Advertisement