Defensieweb wiki
Advertisement

Het Distinguished Service Cross (DSC) is de tweede hoogste dapperheidsonderscheiding van de Verenigde Staten. Het wordt uitgereikt door de landmacht. Het Navy Cross en het Air Force Cross zijn de equivalenten van respectievelijk de marine en de luchtmacht.

Distinguished Service Cross
USDSC.jpg
hoger
Medal of Honor
gelijk
Navy Cross
Air Force Cross
lager
Defense Distinguished Service Medal
staafje
USDSC Ribbon.gif

Ontwerp[]

Voorzijde van het juweel

Achterzijde van het juweel

Het juweel is een kruis met daarbovenop een Amerikaanse adelaar met gespreide vleugels in een lauwerkrans. Het uiteinde van elke arm van het kruis is decoratief afgewerkt. Onder de adelaar hangt een lint met daarop de woorden "for valor" (voor heldenmoed). De adelaar is het symbool van de VS, de lauwerkrans staat voor overwinning en verdienste. Op de achterzijde staat een lauwerkrans met daarin de naam van de decorandus.

Het lint is blauw met aan de uiteinden een witte en rode streep. Blauw voor "een hoog doel", wit voor "zuiverheid" en rood voor "opoffering". De drie kleuren samen vormen uiteraard ook een verwijzing naar de Amerikaanse vlag.

Geschiedenis[]

De medaille werd in het leven geroepen op 9 juli 1918. Initieel was het de bedoeling dat ze enkel zou worden uitgereikt aan de leden van de Allied Expeditionary Forces in Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar de onderscheiding werd al snel permanent gemaakt door het congres. Tot aan de Tweede Wereldoorlog werd elk kruis genummerd. In 1934 werd een wet gestemd die ontvangers van het oude "Certificate of Merit" toeliet deze onderscheiding te dragen.

Toekenningsvoorwaarden[]

Het ereteken wordt uitgegeven door de Amerikaanse landmacht voor Extraordinary heroism in action against an enemy of the US while engaged in military operations involving conflict with an opposing foreign force or while serving with friendly foreign forces.

Buitengewone moed in het gevecht tegen een vijandige mogendheid tijdens een militaire operatie of tijdens dienst bij een bevriend leger".

Het ereteken kan postuum worden uitgereikt en is ook toegankelijk voor burgers. In zeer uitzonderlijke gevallen wordt het kruis ook aan buitenlanders toegekend.

Mogelijke versierselen op het lint[]

  • Bronzen eikenblad
  • Zilveren eikenblad

Statistieken[]

  • WOI: 6309 onderscheidingen waarvan 154 aan buitenlanders en 7 aan burgers
  • WOII: 5065 onderscheidingen waarvan 258 aan buitenlanders en 3 aan burgers
  • Korea-oorlog: 813 onderscheidingen waarvan 14 aan buitenlanders
  • Vietnamoorlog: 1058 onderscheidingen waarvan 4 aan buitenlanders en 1 aan een burger

Na de oorlog in Viëtnam werden er nog zeer weinig kruisen verleend, hoewel er tijdens de War on Terror toch enkele onderscheidingen waren. In totaal is het kruis iets meer dan 13400 keer toegekend.

Bekende Ontvangers[]

  • Majoor Richard Winters, bekend van de serie "band of brothers", ontving het DSC voor het leiden van een belangrijke aanval tijdens D-Day.
  • Generaal Douglas Mc Arthur
  • Generaal Anthony Mc Auliffe, bevelhebber van de 101 Airborne Division tijdens het ardennenoffensief.

Bronvermelding[]

  • A complete guide to all US military medals ISBN 1-884452-18-3
Advertisement