Defensieweb wiki
Advertisement
Degen

Sportdegen

Een degen is een wapen dat wordt gebruikt bij schermen.

De klassieke degen is een verdere ontwikkeling uit het rapier, hetwelke wederom een geavanceerdere versie was van het zwaard. De ontwikkeling van deze zogenaamde scherm- of steekwapens begon op het einde van de 15de eeuw en vormde al gauw een alternatief voor het gewone zwaard.

Rapier en degen werden vooral gedragen en gehanteerd door de rijke burgerij, die steeds meer aan belang won. Deze burgerij hechtte meer waarde aan sierlijkheid dan aan efficiëntie en zodoende werd het rapier meer en meer verfijnd. Dit leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van de degen, een slankere, lichtere versie van het rapier.

De termen rapier en degen werden vaak door elkaar gebruikt, zodat het niet werkelijk eenvoudig is een daadwerkelijk verschil te maken tussen beide wapens.

Nog later begon men ook een oefen- en wedstrijdversie van deze wapencategorie te gebruiken, namelijk het floret. In tegenstelling tot wat menigeen moge denken, was het floret nooit een werkelijk gevechtswapen. De naam "floret" is immers afkomstig van het bloemvormige bolletje op de punt van het wapen, dat blessures diende te voorkomen.

De klassieke schermwapens geraakten in onbruik op het einde van de 18de eeuw, onder invloed van de sabel.

De moderne degen leunt het dichtst aan bij het klassieke duelleerwapen. De degen is een lang, recht en relatief zwaar wapen, met een lemmet dat driehoekig is in doorsnede en relatief onbuigzaam. De kom (of schelp) is relatief groot.

De reden voor de grote kom is dat de hand geldig trefvlak is, net zoals de rest van het lichaam. Net zoals het floret is de degen een steekwapen. Treffers moeten toegebracht worden met een kracht van minstens 7,35 Newton (750 gram) om door het elektrische score-apparaat geregistreerd te worden. Bij schermen kan naast een degen of floret ook een sabel worden gebruikt.

Advertisement