Defensieweb wiki
Advertisement

De Defense Distinguished Service medal is de hoogste Amerikaanse militaire onderscheiding die voor andere redenen dan “heldenmoed” wordt verleend. Het is dus geen dapperheidsonderscheiding, maar wel een belangrijk ereteken voor verdienste. De medaille is dezelfde voor de verschillende machten en wordt uitgereikt door de minister van Defensie (secretary of defense).

Defense Distinguished Service Medal
DDSM.png
hoger
Distinguished Service Cross
Navy Cross
Air Force Cross
lager
Distinguished Service Medal
staafje
DDSM ribbon.png

Ontwerp[]

Het juweel toont een gouden Amerikaanse adelaar met gespreide vleugels. Hij heeft het wapenschild van de VS op zijn borst. Achter hem is een blauwevijfhoek (pentagon) afgebeeld, symbool voor de 5 grote onderdelen van het Amerikaanse leger. Rond de adelaar hangt een cirkel met 13 gouden sterren aan de bovenkant en een krans van laurier- en olijfbladeren aan de onderkant. Op de achterzijde staan de woorden “from the secretary of defense to… for distinguished service”, waardoor elk van deze onderscheidingen persoonlijk is.

Het juweel is identiek aan dit van de Defense Superior Service Medal, behalve dat de adelaar en de cirkel daar zilverkleurig zijn.

Het lint heeft een dunne rode streep in het midden, omgeven door een iets dikkere gouden en blauwe streep aan de uiteinden. Rood staat voor moed, goud voor uitmuntendheid en blauw voor het ministerie van Defensie.

Geschiedenis[]

De medaille ontstond op 9 juli 1970.

Toekenningsvoorwaarden[]

Exceptionally meritorious service to the United States while assigned to a joint activity in a position of unique and great responsibility.

Buitengewone verdiensten bewezen aan de Verenigde Staten in een uitzonderlijk verantwoordelijke intermachten- functie.

De medaille wordt verleend door de minister van Defensie en wordt normaal enkel aan de meest belangrijke opperofficieren van het Amerikaanse leger verleend. Typisch is het ereteken voorbehouden voor de leden van de gezamelijke generale staf (Joint Chiefs of Staff). Nochtans kan ze ook aan andere opperofficieren met een zeer belangrijke functie worden verleend en zelfs aan andere hoge officieren wanneer hun persoonlijke en directe bijdrage aan de nationale veiligheid of aan Defensie zo uitzonderlijk is dat ze in principe enkel kan worden verwacht van officieren met een veel grotere verantwoordelijkheid dan diegene die zij op dat moment dragen. Een toekennning voor dergelijke redenen is echter hoogst uitzonderlijk.

Mogelijke versierselen op het lint[]

  • Bronzen eikenblad
  • Zilveren eikenblad

Bekende Ontvangers[]

  • Generaal Peter Pace, gewezen Chairman of the Joint Chiefs of Staff
  • Generaal James Jones, gewezen SACEUR
  • Generaal Wesley Clark, gewezen SACEUR

Bronvermelding[]

  • A complete guide to all US military medals ISBN 1-884452-18-3
Advertisement