Defensieweb wiki
Advertisement

Een bommenwerper is een militair vliegtuig dat is ontworpen om gronddoelen aan te vallen met bommen.

Het eerste bombardement vanuit een vliegtuig vond plaats op 14 april 1914, tijdens de Mexicaanse Revolutie. De piloot Gustavo Salinas wierp enkele bommen af op het oorlogsschip Cañonero Guerrero. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden bommenwerpers voor het eerst grootschalig ingezet. Aanvankelijk werden bommen met de hand uit vliegtuigjes gegooid, maar aan het eind van de oorlog ontstonden speciaal voor het bombarderen ontworpen vliegtuigtypes.

Strategische bommenwerpers zijn vooral ontworpen om doelen op grote afstand aan te vallen, zoals bases met voorraden, bruggen, fabrieken, en scheepswerven. Voorbeelden: B-17 Flying Fortress, Avro Lancaster, B-52 Stratofortress, B-2 Spirit, B-1 Lancer, Tupolev Tu-16, Tupolev Tu-160. Bommenwerpers voor ondersteuning van grondtroepen zijn ontworpen om over een slagveld te vliegen en tactische doelen aan te vallen zoals tanks, troepenconcentraties, bruggen, stations, etc. Voorbeelden: Fairey Battle, Junkers Ju-87 (Stuka), Il-2 Shturmovik, A-10 Warthog, Sukhoi Su-25, Heinkel He 111 en Heinkel He 177. Aanvalsvliegtuigen (fighter-bombers) zijn toestellen met een meervoudige rol. Ze worden uitgerust voor óf gevechten in de lucht, óf voor acties tegen gronddoelen. Voorbeelden: Hawker Typhoon, F/A-18 Hornet en de Panavia Tornado. Strategische bommenwerpers hebben dikwijls enige vorm van afweergeschut, maar ze zijn niet ontworpen op luchtgevechten met andere vliegtuigen. Ze zijn relatief groot, traag, en slecht manoeuvreerbaar. Als vijandelijke luchtaanvallen worden verwacht, moeten ze worden begeleid door jagers.

Aanvalsvliegtuigen die zijn bewapend voor gronddoelen, zijn kleiner, sneller en wendbaarder dan strategische bommenwerpers, maar minder goed als straaljagers, en ze voeren onvoldoende wapens voor langdurige luchtgevechten, tenzij ze hiervoor speciaal zijn bewapend. Toestellen voor grondaanvallen worden doorgaans gecamoufleerd in de kleuren van vegetatie, terwijl ze lichtblauw of grijs worden geschilderd indien ze worden ingezet voor luchtgevechten op grotere hoogte.

Advertisement