Defensieweb wiki
Advertisement

Na de kapitulatie van België vaardigt de Belgische regering in Londen een oproep uit tot algemene mobilisatie van alle Belgen die beschikken over de dienstplichtige leeftijd. Een transitkamp genaamd La Joliette wordt in Quebec, te Canada, opgericht om een Belgische divisie te verzamelen. Destijds vluchtte immers vele Belgen naar ondermeer Canada en Amerika om veiligere oorden op te zoeken. De mannen die zich bij het transitkamp melden zijn in feite een grote mix van verschillende talen, mentaliteiten en gewoonten. Eddy Blondeel, die in 1938 nog bevorderd werd tot luitenant, bevindt zich op dat moment ook in Canada. Niet omdat hij vluchtte uit België maar hij studeert aldaar aan de University Dental School van Chicago. Hij onderbreekt zijn studie om zich aan te melden in "La Joliette". De Belgische divisie in Canada, die in feite slechts een goede compagnie groot is, krijgt na enkele weken militaire training in Canada het bevel tot inscheping richting Groot-Britanië.

Eenmaal ontscheept vormt zich een probleem met de manschappen, deze jongens komen uit verschillende streken, en sommige spreken geen Nederlands noch Frans. Dit zou problemen geven wanneer men deze jongens wil integreren bij de Belgische strijdkrachten in Groot-Britanië. Daarom beslist men dat deze jongens, samen met volgende detachementen van over de Atlantische Oceaan, een afzonderlijk bataljon zullen vormen. De eenheid van Lt. Blondeel vormt zo de A-compangie van het 2de Fuseliersbataljon en vestigt zich in Malvern. Het is hier, te Malvern, dat Lt. Blondeel, in de zomer van 1941, zijn latere compagnon en vriend Lt. Georges Danloy onmoet. Danloy was op dat moment commandant van een compagnie van het 1e Fuseliersbataljon. Eind 1941 werden beide officieren bevorderd tot Kapitein.

Gedurende een aantal maanden wisselden manoeuvres zich af met "soldatenopleiding". Doch, ook al tracht het kader het moreel van de manschappen hoog te houden door zoveel mogelijk variatie te brengen, toch wordt de opleiding stilaan eentonig. Blondeel verneemt op dat moment dat een twintigtal manschappen van het 1e Fuseliersbataljon op 11 januari 1942, te Ringway, een opleiding starten tot Parachutist. Acht van deze mannen mogen zich vanaf 17 januari de eerste Belgische gebrevetteerde Parachutisten noemen. Hier volgen de namen van deze pioniers in willekeurige volgorde:

  • Soldaat R. Pietquin
  • Soldaat C. Barette
  • Soldaat Budts
  • Soldaat Verelst
  • Korporaal Lesage
  • Korporaal P. Pus
  • Sergeant B. Schils
  • Onderluitenant M. Leclef

Een tweede groep, opgeleid door Luitenant Freddy Limbosch begint een maand later op 12 februari 1942 aan de opleiding. Ditmaal zullen 18 mannen slagen in de cursus. Bij de terugkeer van deze mannen wordt besloten de ganse A Compagnie op te leiden en om te vormen tot een "Independent Parachute Company" Op 15 maart 1942 zal een derde groep van het 1e Bataljon, opgeleid door Onderluitenant Leclef, vertrekken naar Ringway. Ditmaal zullen 18 mannen worden gebrevetteerd. Op 26 april is het de beurt aan een vierde groep van het 2de Bataljon waaronder Kapitein E. Blondeel. Opmerkelijk is hier dat ditmaal allen hun brevet zullen behalen op 2 mei 1942.

De "D Parachute Company 2nd Battalion Belgian Fusiliers" wordt op 8 mei 1942 officieel opgericht. Zij bestaat uit de A-Compagnie van Kapt. Blondeel, deze wordt versterkt met het peloton Parachutisten van het 1e Fuseliersbataljon en met elementen van andere eenheden van de Landstrijdkrachten. Deze eenheid zal worden bevolen door Commandant J. Thise. In juni 1942 zal de eenheid Malvern verlaten en zich installeren in haar kwartier te Friz Hill- Kineton (Warwickshire). Een maand later, in juli 1942, zal de eenheid worden omgedoopt tot "Belgian Independent Parachute Company". Commandant Thise, die bij zijn derde sprong, een ernstige verwonding oploopt aan zijn wervelkolom zal vanaf dan worden vervangen door zijn adjunct, Kapitein E. BIondeel, die vanaf dan de eenheid zal bevelen als commandant a.i.

In augustus 1943 voert de Compagnie Parachutisten een stage uit bij de 6th Airborne Division en op 2 december 1943 zullen de eerste elementen van de compagnie zich naar Schotland begeven, naar het Special Training Center in Inverlochy Castle. Aldaar zullen ze worden opgeleid tot SAS Para's. Op 4 februari 1944 wordt de Parachutistencompagnie ingedeeld bij de Britse Special Air Service Brigade en nemen ze de naam aan van Belgian SAS Squadron. Ook al voert Kapitein Blondeel reeds een jaar en half het bevel over de eenheid, toch zal hij pas op 8 februari 1944 officieel het bevel over het eskadron overnemen, dat is ook de periode dat het eskadron vertrekt uit haar kwartier te Friz Hill- Kineton en zich installeert in het kamp van Loudoun Castle nabij Galton (Ayrshire) in Schotland.

Advertisement